Baitlove Mikael Puhakka

Baitlove News

Baitlove Awards – Jurymedlem #7 – Mikael Puhakka

Mikael Puhakka “Rapala Proguide” är en välkänd fiskeguide i Stockholmsområdet som har guidat sedan 1998. Han har många stora fiskar på sitt samvete och brinner verkligen för sitt fiske.

Redan som 6-7-åring fastnade Micke för fisket när han fick följa med vuxna på olika fisketurer. Som 12-åring började han med ålmete och redan vid 14-årsåldern drog han sina första karpar, sutare, havsöringar och lakar. Så Micke har verkligen blivit en mångsidig fiskeguide genom åren.

Micke minns en gång när han var 12 år och landade 12 gäddor. Han behöll de 3-4 största och återutsatte de minsta gäddorna som var väldigt små. Så catch & release fanns i hjärtat redan då.

– Dock var största gäddan på bara 1,5 kg. Kommer ihåg att ingen trodde på mig när jag sa att jag återutsatt de minsta. På den tiden hade jag en inkapslad rulle och fiskade mest med spinnare, minns Micke.

Micke älskar de flesta fiskemetoder och allt har sin charm. Han har metat mycket karp, sutare, färna och ruda. Det är balsam för själen känner han. Ett fyrhugg via laxtrolling på djupriggarna eller flötestrolling på gädda och gös värmer också gott. Dock gillar han mest spinnfisket med artificiella beten. När man själv måste presentera betet och lura rovfisken oavsett om man pratar abborre eller gädda.

– De hårda huggen vid spinnfiske är riktigt häftigt, speciellt då man fiskar med stora beten i nya spännande vatten, säger Micke.

Mickes dröm är att fånga en tonfisk eller Giant Trevally på popperfiske. En fin Roosterfish skulle också vara spännande, samt stor tarpon i Costa Rica som han har en inbjudan liggandes. 

– Det finns mycket kul kvar att fiska, det gäller bara att ha tiden, skrattar Micke!

En av Mickes stora förebilder inom svenskt sportfiske är Martin Falklind. Även om Martin mest jobbar med media och film, så har han och teamet visat sportfiskets olika sidor, hur fiskbestånden mår etc.

Micke är som sagt en allsidig sportfiskare och har fina personbästa på många olika arter. Vad sägs om:

 • Gädda 16,4 kg/130 cm
 • Gös 8,32 kg/93 cm
 • Abborre 2,1 kg
 • Röding 5,52 kg
 • Lake 5,39 kg
 • Färna 2,61 kg
 • Sarv 1,27 kg
 • Mal 56 kg/212 cm
 • Nilabborre 59 kg
 • Karp 19,4 kg
 • Sik 3,02 kg
 • Lax 15,5

Han har även guidat upp stora arter som:

 • Asp 6,4 kg
 • Öring 7,2 kg
 • Lax 20,3 kg

Trots många fina PB på hans meritlista så värdesätter han ändå sina två största gäddor mest. Den största på 16,4 kg på trolling just för att den är störst, och den näst största på 15,3 kg för att den var spinnfiskad i Stockholms skärgård. Han har svårt att värdera vilken som betytt mest.

– En annan typ av PB är när jag en gång hade en kund ombord och vi drog 82 gäddor tillsammans. En annan gång drog jag och en kund 97 gösar vilket är PB, minns Micke.

Varje sportfiskare har ofta något extra minnesvärt som man aldrig glömmer. Det kan vara något dråpligt eller komiskt, eller som i Mickes fall när något händer som man inte trodde skulle hända. Han berättar.

– Jag minns jag att jag metade med mask i en älv i Finland som barn. Jag nämnde för en vuxen att jag aldrig fått gädda på mask och strax efter fick jag en gädda på mask! En annan gång fiskade jag med en flytande Rapala Magnum som jag hade filat ner skeden på. Jag nämnde för min kompis att jag inte tror att jag fiskar tillräckligt djupt med betet och pang, strax efter högg en stor gädda som jag fick nöjet att landa. Roliga minnen som alltid finns med mig.

Trots att Micke lever på sitt sportfiskeintresse och sällan får fiska själv när han guidar, så tröttnar han aldrig.

– Nej, man lär sig något nytt varje dag. Dessutom träffar jag nya härliga människor varav några har blivit mer vänner än kunder. Som fiskeguide är det långa fiskedagar men riktigt nice att få åka båt ute på sjön! Speciellt en fin höstdag i skärgården kan vara magisk. Jag har guidat sedan 1998 och kommer nog att göra detta många år till, säger Micke innan han fortsätter.

– En perfekt guidedag är när allt flyter på, fisken nappar jättebra, maten är kanon samt bra väder. De bästa dagarna är kanske ändå de dagarna när man haft nybörjare ombord som lyckats över förväntan, och om ett barn får stor fisk, ja då är man mer än nöjd som fiskeguide.

 

 

Baitlove
Baitlove Mikael Puhakka

Vi avslutar med några snabba frågor:

Är det sant att guiden alltid får störst fisk?
– Självklart haha! Nä, skojar lite! När jag har få kunder ombord, så kan jag ibland också fiska. Ibland är det kunden som drar störst, andra gånger är det jag. Men när jag har fyra kunder i den större båten så fiskar jag aldrig.

Vad tycker du man ska ha för fiskefika under ett fiskepass?
– Oj, jag är ingen fikakille utan kör på när jag fiskar, men varm oboy och bullar gillar jag haha.

Vad är det bästa med fiske?
– När man står där i båten och bara har fisket som fokus! Alla eventuella problem och s.k “måsten” glömmer man bort för stunden.

Vad skulle du säga till någon som aldrig fiskat men funderar på att börja?
– Kör, ut och fiska! Ett tips kan vara att gå med i en lokal fiskeklubb. Gäller givetvis både tjejer och killar, men för de tjejer som ändå känner sig osäkra så är mitt tips att gå med i Fjällorna som är en rikstäckande fiskeklubb för tjejer.

Om du var tvungen att spinnfiska med tre beten resten av livet, vilka skulle du välja då?
– Oj svårt, det finns så många bra beten på marknaden. Men jag säger Storm Seeker Shad, Rapala Peto (som även gett mig en 125 cm gädda i år) samt Rapala Otus som simmar som en gud även i låga farter.

👉  Glöm inte anmäla dig till Baitlove Awards ® där Micke sitter i Juryn. 👈

Time is Fish podcast med lyssnarfrågor till Mikko Seppänen
02-4-2023
Pod
Drömgädda på 132 cm fångad under Swedish Ice Pike Open
02-3-2023
Contest
Natursidan: Vetenskapligt pris till Dolph Schluter om evolutionära upptäckter
02-3-2023
News
BalticWaters2030: Uppdatering om ReCod-torskarna på Skansen
02-3-2023
Fisheries Management
Rapport från ett seminarium: Funktionella landskap – hav, sötvatten och våtmarker
02-3-2023
Environment
Fiskejournalen: Malmö kanal är ett fantastiskt fiskevatten som lockar mängder av fiskare
02-3-2023
News
Swedish Perch Open 10 mån
Fishy Tech Sweden AB
Fisketävling
Dec 17 2022
300 kr
Sweden
Sverige
Grisen under isen 14 mån
Skitfiske
Fisketävling
Jan 1 2023
Person 249 kr
Sweden
Hela Sverige
SportfiskeAkademin Big Pike 12 mån
SportfiskeAkademin
Fisketävling
Jan 1 2023
Gratis
Sweden
Hela Sverige
caesar_lures_cl14_3_1000x1000_fixed
Caesar Lures
Pro
CL Shad 14
Stockholm
Handmade
Bait_Fur_Chubby_Swimmers-_3_1000x1000_fixed
Bait by Mange
Pro
Chubby Swimmers
Stockholm
Handmade
Panda_Lures_Panda_Topwater-Helix_1_1000x1000_fixed
Panda Lures
Pro
Panda Topwater Helix
Madrid
Handmade
FF818D8A-93A0-495D-9C86-010E4EB133B4
Jenzza.Lures
Pro
Hasslö Original ”Recycled edition”
Blekinge
Handmade